Els preus universitaris europeus, reclam pels joves catalans

A Catalunya el cost d'un curs oscil·la entre 1.800 i 2.400 euros, a França val uns 200 i a Escòcia és gratuit


Els darrers estudis sobre emigració, com l'últim informe del CESB, alerten de la marxa de joves de Catalunya. D’acord amb un reportatge de Catalunya Informació, part d’aquesta emigració correspondria a catalans que opten per estudiar a altres països, perquè és més econòmic.

Tot i que manquen dades que relacionin el fet migratori amb el cost dels estudis a altres indrets, sí que es coneix que en els darrers cinc anys ha augmentat un 30% el nombre d'espanyols que estudien en universitats franceses. El preu dels estudis universitaris a Catalunya oscil·la entre 1.800 i 2.400 euros, mentre que a França gira entorn els 184 per curs.

L’estudiant de màster catalana Mariona Segú, en declaracions a Catalunya Informació, explica que a França un curs li costa 250 euros i un pis de lloguer compartit, 300. Fer un màster a Barcelona, per exemple, li hagués costat, com a mínim, 20 vegades més.

L’Associació Catalana d’Universitat Públiques alerta que els preus d’altres països ens fan menys competitius, no tan sols en l’àmbit europeu, sinó també en comparació amb altres comunitats autònomes.

Des de la Generalitat, el director general d’Unviersitats, Lluís Jofre, ha admès que els preus són cars, però ho justifica afirmant que s’ha optat "per mantenir un sistema d’educació no universitària i un sistema de salut universalment gratuït". "El sistema universitari ha de cobrir una part del cost", diu. Així mateix, apunta que malgrat el preu hi ha més de 7.000 estrangers cursant la carrera a Catalunya i assegura que un cop passada la crisi s’haurà d’escurçar les diferències de cost amb Europa.

El panorama europeu

Tot i que hi ha països de la UE, com Anglaterra, on la matrícula universitària és més cara que a Catalunya, aquesta no és la tendència general europea. De fet, fins i tot hi ha països, com Escòcia, on la matrícula és gratuïta.


A Alemanya ,un any a la universitat surt per uns 500 euros, ja que la matrícula dels graus és gratuïta, però s’ha de pagar fins a 300 euros per semestre en concepte de despeses de matriculació i per la contribució al fons d’ajuda d’estudiants. Aquesta quota, però, inclou el bitllet mensual de transport públic, accés a descomptes culturals i suport econòmic per l’habitatge.

A Flandes, per exemple, la matrícula costarà l’any vinent 890 euros, malgrat que s’augmentarà un 45% el preu respecte d’aquest any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article